Orakelj imenujemo prostor, kjer se izvajajo prerokbe – torej napovedi prihodnosti, lahko pa se tako imenuje tudi oseba, ki napovedi, oziroma prerokbe podaja. Drugače sam izraz orakelj izhaja iz latinske besede »orare = govoriti.«

V zgodovini je bil Orakelj svetišče, kjer je svečenik/ca, s pomočjo in razbiranjem različnih znakov in simbolov, oziroma višjih sil, izrekal/a nasvete in prerokbe. Prihodnost je napovedoval/a v imenu bogov. V prerokbe oraklja se ni dvomilo, čeravno so bile največkrat izjemno dvoumne.

Preročišča so bila drugače značilna za mnoge stare civilizacije:

Na Kitajskem so prerokovali že od 1600 – 1046 pr. n. š. in to iz  kosti ter želvjih oklepov. Zelo zanimiva je njihova »Knjiga sprememb«, ki je zbirka 64 heksagramov (šestkratne črte), s pomočjo katerih se lahko pogledali v prihodnost. Njihova preročišča so zelo vplivala na filozofijoknjiževnost ter državno ureditev takratne Kitajske od 1122 – 256 pr. n. š.

V klasični Grčiji so bila preročišča izjemno pomembna, saj so bili Grki precej prepričani v moč usode ter izjemen vpliv bogov na človeka. Tako so se z bogovi, katere je Orakelj predstavljal, posvetovali pred vsemi pomembnimi dogodki, celo političnimi ali vojaškimi zadevami. Najbolj znano in največje  grško preročišče je bilo v Delfih, ki naj bi po prepričanju Grkov stalo v samem središču sveta.  Posvečeno je bilo bogu Apolonu, bogu umetnosti, glasbe in svetlobe.  Tukaj je nad dimom v kripti templja v zamaknjenem stanju, oziroma neke vrste transu, prerokovala svečenica Pitija. Prerokovala je tudi iz belih in črnih fižolov. Njeni odgovori so bili pitijski, zapleteni in dvoumni.

Precej znano preročišče oziroma orakelj je stal tudi v Egiptu. Posvečen je bil bogu Amonu, kralju bogov in božanskemu zavetniku faraonov. To preročišče je obiskal tudi Aleksander Veliki, eden največjih vojskovodij vseh časov.

Preročišče, oziroma orakelj, je znano tudi v nordijski mitologiji, kjer je Odin – bog vseh bogov, v Asgard odnesel glavo vrhovnega boga Mimirja. Ta glava je potem služila kot orakelj.Drugače so preročišča – oraklji znani tudi pri drugih civilizacijah. Prerokovanje in napovedovanje prihodnjih dogodkov je bilo vedno privlačno in še danes je temu tako.

Zapisala: Uršula Zakrajšek

Naroči tarot svetovanje

Po izvedenem naročilu prejmete podatke za plačilo preko trr-ja. Svetovanje se izvede po prejemu plačila.

Poletna akcija

Tarot svetovanje in kratek jyotish vpogled- 120€