Raider Waite tarot

Ene najbolj znanih in tudi najbolj primernih Tarot kart za učenje, so karte RIDER WAITE TAROT, ki jih je naslikala Pamela Colman Smith. 

Malokdo ve za ilustratorko in slikarko Pamelo, saj je bilo njeno delo popolnoma zasenčeno, ker je zasluge pobral naročnik ilustracij Arthur Edward Wait, ki je te karte  izdal davnega leta 1909. 

Pamela je bila zelo zanimiva in vsestranska umetnica in tudi skrivnostna ženska. Že zelo mlada se je po smrti svoje matere pridružila potujoči gledališki skupini in vodil nomadsko življenje trubadurja. Poleg dela na odru si je  pridobila sloves izkušene kostumografke in scenografke. V začetku dvajsetega stoletja je bil to nenavaden poklic za mlado, samsko žensko. Drugače se nikoli ni poročila in ni imela otrok. Dolga leta si je dom delila s poslovno partnerico Noro Lake, a ni znano če je bil njun odnos romantične narave. 

Pamela Colman Smith
Annancy stories

V času svojega življenja je bila precej nekonvencionalna in boemska, saj je nenehno potovala po svetu in se tudi družila z umetniki, pisatelji in pesniki. Kot ilustratorka je bila precej zaželena in tudi iskana, saj je razvila stiliziran videz in nekatere njene najbolj priljubljene risbe so bile uporabljene v delih Brama Stokerja in Williama Butlerja Yeatsa, s katerima se je še posebno rada družila. Poleg tega je napisala in ilustrirala lastne knjige, vključno z zbirko jamajških ljudskih pravljic Annancy Stories. Znana je postala po svojih miniaturnih gledaliških delih, ki jih je navdihnila jamajška folklora, pa tudi ilustracijah, ki so ji pomagale ustvariti ime v umetniških krogih v New Yorku in tujini.

Alfred Stieglitz, ki je bil  fotograf in promotor umetnosti, je leta 1907 Pameli ponudil razstavni prostor za zbirko njenih slik. Bila je prva slikarka, ki je imela svoja dela razstavljena v njegovi galeriji, saj se je osredotočal predvsem na novo umetniško obliko fotografije.

Njeno zgodnje delo z Williamom Butlerjem Yeatsom – ilustrirala je knjigo njegovih verzov – je privedlo do nekaterih sprememb v njenem življenju. Leta 1901 jo je Yeats predstavil svojim prijateljem v krogu okultne in ezoterične družbe Hermetični red Zlate zore. V krogu ljudi, ki so bili del tega reda in katere članica je bila tudi sama, je srečala pesnika in mistika Edwarda Waitea. Ta ji je leta 1909 je Waite naročil, naj naslika nov tarot, ki ga je želel ustvariti. Waite je želel ustvariti ilustriran Tarot za vse karte, kar je bilo nekaj popolnoma novega. Do te točke so v zgodovini tarota imeli kompleti kart predvsem ilustracije velike arkane in včasih dvorne karte. Edini znani primer popolnoma ilustriranega kompleta kart do takrat je bil komplet kart Sola Busca, ki ga je naročila bogata milanska družina v 1490 leta – torej v 15. stol. 

Sola Busca tarot - Kraljica palic
Sola Busca tarot

Vedeževanje iz Tarot kart se je v Italiji razvilo iz tradicionalnih kart, ki so bile razdeljene v 2 skupini, to so bile velika in mala arkana ter dvorne karte. Večja arkana je vsebovala alegorične like (abstraktni – simbolni svet je predstavljen s konkretnim v čutno dojemljivi podobi) kot so sonce, norec, zaljubljenca, luna… mala arkana pa je razdeljena na oštevilčene karte v povezavi s štirimi elementi: palice, čaše, meči in diski. Dvorne karte predstavljajo kralje in kraljice, viteze ter paže, v nekaterih drugih kompletih pa namesto kralja in paža princa in princeso. 

Waite je predlagal Pameli, da naj za svoj navdih uporabi Tarot Sola Busca in v resnici obstaja veliko podobnosti v simboliki med obema kompletoma.

Pamela je bila prva umetnica – ilustratorka, ki je uporabila like kot reprezentativne slike na spodnjih kartah. Waite je bil tisti, ki si je zamislil, kako naj naslika veliko arkano, a mala arkana je bila preplet njene domišljije in umetniškega talenta in tako povsem njena ideja.  Tako je poleg prikaza skupine čaš, kovancev, palic ali mečev, v mešanico kart vključila tudi človeška bitja in ustvarila bogato tapiserijo okultne simbolike. Na ta način je postavila zlati standard za sodobne tarote, saj je ustvarila podobe, ki razlagalcu tarota olajšajo njihovo interpretacijo. Njene izvirne slike so bile ustvarjene s črnilom ter uporabo Smithovega najljubše tehnike oziroma vrste neprozornega akvarela  – gvaša, ki je akvarel, pomešane z naravnimi pigmenti in vezivom, ki ga pogosto najdemo v oglaševalskih ilustracijah. Sama je želela, ki se ji meče tarot tolažbo in podporo poišče  v duhovnih zadevah, v času, kateri je industrija in njen razvoj nenehno ustvarjal občutek razdrobljenosti in osamljenosti.

Edward Waite
Raider Waite tarot

Tako je nastala zbirka 78 kart, ki je bila izdana pri založbi Rider and Sons in prodana za neverjetnih šest šilingov kot prvi komplet tarota za množično trženje. Zahvaljujoč založniku in Edwardu Waiteju je ta komplet kart postal komercialno znan kot Rider Waite, čeprav ga v nekaterih krogih zdaj imenujejo Waite Smith ali celo Rider Waite Smith, ker menijo, da bi si Pamela Smith zaslužila omembo svojega imena na kartah.

Zanimivo je, da je tri leta po tem, ko je ustvarila svoje večne podobe tarota, Pamela Smith postala katoličanka, deset let kasneje pa je z denarjem od dediščine odprla dom za duhovnike v Cornwallu v Angliji. Še naprej je ilustrirala, a s svojim delom  ni kaj dosti zaslužila, nikoli pa ji niso plačali za licenco – torej za avtroske pravice  za tarot, ki ga je ustvarila. Za ilustracije Tarota je prejela le manjši honorar. Čeprav je bilo njeno umetniško delo priljubljeno, sama nikoli ni dosegla množičnega komercialnega uspeha. Ob koncu življenja se je vključevala v delo Rdečega križa in se borila za volilno pravico žensk.  Umrla je septembra 1951 v Cornwallu. Njeni osebni predmeti – vključno z neprodanimi umetninami – so bili prodani na dražbi za poravnavo neporavnanega dolga, saj je bila ob smrti revna in brez sredstev za preživljanje.

Do današnjih dni naj bi prodali že več kot  100 milijonov izvodov RIDER WAITE TAROTA, čeravno je težko oceniti doseg vseh prodanih kompletov. Leta 1929 je izbruhnila svetovna gospodarska kriza, kar je prineslo zaprtje galerij, ameriška umetnost pa se je umaknila od dekadentnega secesijskega sloga v čisto drugo smer. Ti družbeni premiki so delo Pamele Smith potisnili v pozabo umetnostne zgodovine. Kljub temu, da je zanimanje za Tarot karte v zadnjih letih izjemno poraslo, pa marsikdo še vedno ne ve kdo je Pamela Smith in tudi ne pozna njenega dela. 

Njen doprinos pa je še vedno prisoten in živi v njenih kartah, saj je zajela duh in celotno razpoloženje na prelomu prejšnjega stoletja, ki se poglobljeno v nezavedno dotika intuitivnega dela v vsakem izmed nas. 

Povzeto po: https://www.thoughtco.com/pamela-colman-smith-4687636

Vas zanimajo TAROT KARTE, CIGANKE ali moje karte SREDNJEVEŠKE ORAKELJSKE KARTE ROZETA, izberite iz spodnjih povezav:

Naroči tarot svetovanje

Po izvedenem naročilu prejmete podatke za plačilo preko trr-ja. Svetovanje se izvede po prejemu plačila.

Poletna akcija

Tarot svetovanje in kratek jyotish vpogled- 120€