Vir: Wikipedija

Prihaja noč čarovnic in nekateri bodo priložnost izkoristili za rezljanje buč. Če vam to ne ustreza, vam predlagam, da si pripravite kokice in ogledate kakšno grozljivko. 

Moj predlog je Nuna 2 – nadaljevanje filma Nuna 1, sicer pa del filmske franšize Priklicano zlo ( The Conjuring). Poglej si napovednik filma.

V nadaljevanju  več o sami vsebini filma, pa tudi o demonu Valaku, ki je glavni protagonist filma ter sveti Luciji.

Leta 1956 oče Noiret in mladi Jacques opravljata vsakodnevna opravila v svoji cerkvi v Tarasconu v Franciji, ko zaslišita hrup. Odpravita se preiskovati vzrok hrupa, ko Noireta neka sila dvigne v zrak in ga zažge do smrti, medtem ko prestrašeni Jacques pobegne.

Štiri leta po dogodkih v samostanu Svete Karte zdaj sestra Irene služi v samostanu v Italiji. Maurice dela v internatu v Franciji, kjer se je spoprijateljil z mlado irsko študentko Sophie ter njeno učiteljico in mamo Kate. Irene ima vizijo Mauricea, ki jo prosi, naj ga reši. Kardinal jo napoti, da razišče vrsto smrti po vsej Evropi, ki jih pripisujejo demonu Valaku. V Tarascon potuje s sestro Debro, mlado novinko, ki izrazi svoje težave pri sprejemanju čudežev. 

V Tarasconu se Irene sooči z Valakovim strašenjem, ter doživi čudno vizijo. Sestra Debra pove Ireni, da je od Jacquesa prejela Noiretov rožni venec. 

Irene in Debra odpotujeta v Papeško palačo in se srečata s knjižničarjem. Ta jima pojasni, da je bil Valak angel, ki ga je Bog zavrnil, simbol na Noiretovem rožnem vencu pa da je družinski grb svete Lucije, ki jo je mučil pogan. Z njima deli legendo o sveti Luciji, ki pravi, da čeprav je bila zažgana, čudežno ni zgorela; prav tako so ji bile povrnjene oči, ki so ji bile pred smrtjo iztaknjene. Knjižničar namigne, da demon ubija potomce svete Lucije, ker hoče to mogočno relikvijo (Lucijine oči), za katero je bilo nazadnje znano, da je shranjena v nekdanjem samostanu, spremenjenem v vinsko klet, ta pa je nato postala dijaški dom.

V šoli se Irene in Debra soočita s popolnoma obsedenim Mauriceom. Sophie ženskam pokaže kozo v barvnem steklu v kapeli in uporabijo svetilko, da njene oči zasijejo rdeče. Rdeča svetloba deluje kot laser in kaže, kje so zakopane oči sv. Lucije. Irene najde relikvijo in koza iz barvnega stekla izgine ter se pojavi v resničnem življenju kot demonsko bitje.

Medtem, ko koza napade študente, Maurice napade Irene, zasleduje Sophie in povzroči, da se zruši zvonik. Debra prizna Irene, da zdaj verjame v čudeže. Irene uporabi relikvijo proti Mauriceu, vendar ji jo on potegne iz rok, zaradi česar se pojavi Valak. Podobno kot očeta Noireta, Valak dvigne Irene v zrak in jo zažge. Irene ne zgori in Valak spozna, da je potomka svete Lucije, ki lahko izkoristi moč, povezano z relikvijo. Irene in Debra  molita in stari sodi vina v sobi postanejo Kristusova kri, ki izžene demona. Z izgonom Valaka, Irene in Debra uspeta Mauricea osvoboditi obsedenosti in mu rešita življenje.

Zgodbe o glavnem protagonistu demonu Valaku, segajo stoletja nazaj. Prvič je omenjen v srednjeveški knjigi Clavicula Salomonis Regis (Salomonov ključ). 

Tu je opisan kot demon, ki pojavlja v obliki majhnega fantka z angelskimi krili in ki jezdi na dvoglavem zmaju. Vodi vojsko tridesetih legij demonov, uspešen pa je tudi pri iskanju kač in zakladov. Je eden od močnejših demov Pekla in je znan tudi kot markiz kač.

Zanimiva je tudi zgodba o sveti Luciji, zavetnici slepih, s pomočjo katere Valaka premagajo. 

V izvirni zgodbi je bila premožno dekle, ki se je želelo zaobljubiti bogu ter svoje bogastvo razdeliti med reveže. Njena mati za zaobljubo ni vedela in je dogovorila poroko z mladeničem iz poganske družine. Ko je Lucija poroko zavrnila, jo je užaljeni snubec naznanil sodniku kot kristjanko, ta pa jo je obsodil na oneščaščenje v bordelu. Ko so Lucijo želeli odpeljati njeni kazni naproti, je niso mogli premakniti, zato so okoli nje nastavili les in ga zažgali, vendar Lucija ni gorela. Na koncu so jo pokončali z mečem, ki so ji ga zabodli v grlo. 

V 15. stoletju se je originalni zgodbi pridružil del o njenih očeh, zaradi katerih je postala zavetnica slepih in slabovidnih. Njen snubec naj bi se namreč zaljubil v njene oči in Lucija si jih je iztaknila, da bi ga odvrnila od snubljena. 

Ko so njeno telo pripravljali za pokop, so ugotovili, da so bile po čudežu njene oči povrnjene. 

Kot je za take filme običajno, na koncu svetloba (Lucijine oči), premagajo temo. 

V oktobru in novembru razpisan nov termin Tarot tečaja